24 Kasım 2013 Pazar

Sarmaşık Dövmesinin Anlamı

Sarmaşık en gizemli ve anlam yüklü bitkilerden biridir. Kendi içinde büyüyerek çoğalması, estetik ile birlikte insanlarda merak uyandırır. Sarmaşık konulu birçok resim olduğu gibi filmler de mevcuttur. Sarmaşığın gizemi ve büyüleyici süreci sayesinde insanlar kendilerine bu bitkiyi dövme olarak yaptırırlar. Sarmaşık dövmesi yaptırmadan önce bu gizemli bitkinin ne anlam ifade ettiğinin detaylı araştırılması gerekir.
Birçok kültürde sarmaşık bitkisine ait inanışlar mevcuttur. Sarmaşığın doğurganlığı sembolize etmesi, sarmaşık dövmesi yaptıranların çoğunlukla kadınlardan oluştuğunu gösterir. Kadın olmanın verdiği kutsallık ve anne olabilme fizyolojisi ile sarmaşığın gelişim sürecinin parallelik gösterdiğine inanılır. Doğurganlık ile sarmaşığın çoğaldığı düşünülür ve anne olmak isteyen veya anne olduktan sonra doğurganlığını sembolize etmek isteyen kişiler bu dövmeyi tercih eder. Ancak sarmaşık dövmesi ölümsüzlük ve sarmaşığın olgunlaşması öteki dünya ile bağlantıları da temsil eder. Sarmaşık dövmesi ile ölümsüzlüğün ve kişi ölse dahi ruhunun daim olacağı inancını taşır. Reenkarnasyon düşüncesi ile de bağlantılı olan sarmaşık dövmesi öteki dünyada yeni bir bedende varolma sürecini de yansıtır. Sarmaşık dövmesi hristiyan dininde kişilerin kendilerini koruması amaçlı da yaptırılır. Sarmaşık ile kaplanmış bir evin korunduğuna inanışı ile bu dövmenin de kişiyi koruyacağı düşünülür. Sarmaşık bitkisi evin güvenliği ile maddi zenginliğin de güvenliğini sağlar. Kişi kendisine ait olan materyallerin güvenliği için de bu dövmeyi uygun görebilir.
Sarmaşık dövmesi genelde enseden başlayarak sırtı kaplayan şekilde siyah veya yeşil renkte uygulanır. Omuzda başlayan sarmaşık dövmesi de el bileğine kadar uzanarak estetik bir görünüm verebilir. Üç boyutlu da tasarlanabilen sarmaşık dövmeleri ekleyeceğiniz farklı figürlerle hem anlam hem de görsel bakımdan farklı imajlar yaratabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder